Skip links

Što je moratorij kredita i kada ga koristiti?

Moratorij kredita je odluka banke ili druge kreditne institucije da odgodi otplatu duga ili da odobri odgodu otplate duga. U nekim slučajevima, to može biti odluka banke da se dug odgodi za određeno vrijeme ili da se uzme određena količina novca od strane klijenta da se koristi za otplatu duga. Moratorij kredita je najčešće korišten u situacijama u kojima klijent ne može ispuniti svoje obveze prema banci zbog financijskih teškoća. Moratorij je obično odobren na kratko vrijeme, ali može biti produžen ukoliko je potrebno.

Moratorij kredita je koristan za obje strane u odnosu. Na primjer, moratorij omogućava klijentu da nastavi raditi na njihovom financijskom planu bez da se opterećuje da moraju platiti kamate i druga plaćanja. U isto vrijeme, banka može biti sigurna da će klijent u budućnosti ispuniti svoje obveze prema njoj. Uz to, moratorij kredita može biti koristan za banku, jer će joj omogućiti da zadrži svoje klijente. Na taj način, banka će moći zaraditi više i ući u bolje financijske odnose s njima.

Unatoč prednostima, postoje i neke nedostatke moratorija kredita. Na primjer, kamatne stope za kredite moraju biti veće zbog produženog vremena otplate. Osim toga, klijenti mogu imati problema s odobrenjem novih kredita ili s njihovim kreditnim rejtingom, ukoliko nisu u stanju da se pridržavaju određenih uvjeta.

U svakom slučaju, moratorij kredita može biti od velike koristi za obje strane u odnosu. Da biste dobili najbolje od njega, morate pažljivo razmotriti sve prednosti i nedostatke, te odlučiti je li to najbolje rješenje za vas.

Klikni i ostavi ocjenu: