Skip links

Što su instrumenti osiguranja kredita?

U poslovnom okruženju, instrumenti osiguranja kredita predstavljaju vrstu zaštite za banke i druge financijske institucije koje izdaju kredite. Oni omogućuju da se ograniči rizik za pojedinačne kredite, bez obzira na vrijednost, vrstu i vrijeme trajanja. Osiguranje kredita obuhvaća rizike koji uključuju neplaćanje, nedostatak sredstava, promjenu uvjeta kredita, promjenu u kreditnoj procjeni ili gubitak izvora financiranja.

Postoji mnogo različitih vrsta instrumenta osiguranja kredita, uključujući kreditne zajmove, zajmove za jamstvo, zajmove za zaštitu, zajmove za ugovor i zajmove za zaštitu zaštitara. Kreditni zajmovi su najčešći oblik osiguranja kredita, u kojem se jamstva pružaju za neki od kupaca ili za kreditnog zajmodavca ili njegovu obitelj. Zajmovi za jamstvo pružaju jamstvo za određeni iznos kredita kojega će kreditni zajmodavac morati isplatiti u slučaju neplaćanja. Zajmovi za zaštitu pružaju jamstvo za preostali iznos kredita, dok zajmovi za ugovor pružaju jamstvo za određeni iznos kredita za dulje razdoblje. Zajmovi za zaštitu zaštitara pružaju jamstvo za određeni iznos kredita u slučaju gubitka ili oštećenja zaštitarske imovine. Jedan od najčešćih oblika su hipotekarni krediti, gdje se kao sredsvo osiguranja kredita koristi nekretnina na koju je financijska instituacija upisala zalog (hipoteku).

Kreditne zajmove i zajmove za jamstvo često se koriste za pokrivanje rizika uzrokovanih neispunjenjem uvjeta kredita ili neplaćanjem. Također se mogu koristiti za pokrivanje gubitka izvora financiranja, promjene u uvjetima kredita ili promjene u kreditnoj procjeni. Zajmovi za zaštitu i zajmovi za ugovor, s druge strane, mogu biti korišteni za pokrivanje rizika u slučaju gubitka ili oštećenja zaštitarske imovine.

Instrumenti osiguranja kredita pružaju zaštitu za banke i druge financijske institucije od neuspješnih kredita. Oni također mogu pružiti financijsku potporu za kupce ili kreditne zajmodavce u slučaju gubitka ili oštećenja zaštitarske imovine. Osiguravajući kredite, banke i druge financijske institucije mogu zadržati značajnu količinu sredstava u slučaju neuspješnih kredita. To znači da mogu nastaviti s izdavanjem kredita i pružanjem financijske podrške svojim kupcima.

Prilikom odluke za podizanje kredita i izračuna rate kredita, potrebno je razmisliti o instrumentima koje možete priložiti kao osiguranje od neplaćanja kredita.

Klikni i ostavi ocjenu: