Skip links

Gotovinski krediti: Definicija, karakteristike, prednosti i nedostaci – Sve što trebate znati

Gotovinski krediti su popularan financijski proizvod koji omogućuje pojedincima da dobiju određenu svotu novca od banke ili financijske institucije koju mogu koristiti za različite svrhe. Ovi krediti su često traženi zbog svoje fleksibilnosti i brzog odobrenja, čime pružaju pojedincima priliku da zadovolje svoje financijske potrebe u kratkom vremenskom razdoblju.

Definicija gotovinskih kredita: Gotovinski krediti su oblik kredita koji se dodjeljuju pojedincima bez potrebe za hipotekom ili drugim oblikom osiguranja. Ovi krediti se odobravaju na temelju kreditne sposobnosti i prihoda pojedinca, a iznos kredita, kamatna stopa i uvjeti otplate određuju se u skladu s financijskim profilom klijenta. Gotovinski krediti su nevezani krediti, što znači da se novac može koristiti za bilo koju svrhu, poput plaćanja računa, konsolidacije dugova, renoviranja doma ili putovanja.

Karakteristike gotovinskih kredita

 1. Bez osiguranja: Gotovinski krediti ne zahtijevaju hipoteku ili drugi oblik osiguranja. To znači da pojedinac ne mora staviti imovinu kao jamstvo kako bi dobio kredit.
 2. Brza obrada: Gotovinski krediti se obično brzo odobravaju i obraduju. Banke i financijske institucije imaju procese koji omogućuju brzo ocjenjivanje kreditne sposobnosti klijenta i pružaju brzi odgovor.
 3. Fleksibilna namjena: Pojedinci mogu koristiti sredstva dobivena putem gotovinskog kredita za različite svrhe, što ih čini vrlo fleksibilnim za financijsko planiranje.
 4. Fiksna kamatna stopa i mjesečna rata: Gotovinski krediti obično dolaze s fiksnom kamatnom stopom tijekom cijelog razdoblja otplate. To omogućuje predvidljivost i stabilnost u smislu iznosa mjesečne rate.
 5. Rok otplate: Rokovi otplate gotovinskih kredita obično su kraći u usporedbi s nekim drugim vrstama kredita, kao što su stambeni ili auto krediti. Uobičajeno je da se gotovinski krediti vraćaju u roku od nekoliko godina.

Za što se pretežno koriste gotovinski krediti

Gotovinski krediti se pretežno koriste za hitne ili neočekivane financijske potrebe, kao i za financiranje kratkoročnih ciljeva. Evo nekoliko primjera za što se gotovinski krediti najčešće koriste:

 1. Nepredviđeni troškovi: Poput medicinskih hitnosti ili kućnih popravaka.
 2. Konsolidacija dugova: Osobe s više kredita ili dugova mogu iskoristiti gotovinski kredit kako bi ih konsolidirali u jedan jednostavniji kredit s povoljnijim uvjetima.
 3. Putovanja: Financiranje putovanja ili odmora koji se ne mogu odgoditi dok se ne uštedi dovoljno sredstava.
 4. Troškovi vjenčanja: Gotovinski krediti mogu pomoći u financiranju troškova vjenčanja ili drugih posebnih događaja.
 5. Obrazovanje: Pomoć pri financiranju školarina ili drugih obrazovnih troškova.

Koje su prednosti gotovinskih kredita?

 • Brza dostupnost sredstava
 • Fleksibilna namjena sredstava
 • Nema potrebe za osiguranjem
 • Fiksna kamatna stopa pruža predvidljive mjesečne rate
 • Otvoren za širok spektar klijenata

Koji su nedostaci gotovinskih kredita?

 • Više kamatne stope u usporedbi s kreditima koji zahtijevaju osiguranje kao što je hipotekarni kredit, lombardni kredit, stambeni kredit ili sl.
 • Kraći rok otplate može rezultirati većim mjesečnim obvezama
 • Ovisnost o kreditu može dovesti do dugoročnih financijskih poteškoća ako se ne upravlja pravilno

Da li se odlučiti za gotovinski kredit ili ne?

Gotovinski krediti su koristan financijski alat koji može pomoći ljudima da zadovolje svoje hitne ili planirane financijske potrebe. Njihova fleksibilna namjena, brza obrada i jednostavni uvjeti čine ih privlačnim izborom za mnoge ljude. Međutim, važno je razmotriti sve prednosti i nedostatke prije nego što se odlučite za ovu vrstu kredita i osigurate da vam financijska situacija omogućuje pravilno upravljanje otplatom. Kako biste izračunali ratu kredita koristite naš kalkulator kredita.

Klikni i ostavi ocjenu: