Skip links

Što je lombardni kredit?


Lombardni kredit je vrsta kratkoročnog zajma koji se obično koristi za finansiranje vrlo brzih transakcija. Ova vrsta kredita obično nudi niske kamate, ali može ga biti teško dobiti. Lombardni kredit je nazvan po Lombard Streetu u Londonu, gdje je prvi put ponuđen.

Kako funkcionira Lombardni kredit?

Lombardni kredit je obično kratkoročni ili povremeni zajam koji se nudi na temelju vrijednosnih papira, poput dionica, obveznica ili certifikata depozita. Vrijednosni papiri se obično izdaju za vrijeme zajma čime se zajmodavac zaštićuje od gubitka. U slučaju da se zajmodavac ne može vratiti, vrijednosni papiri se ponovno prodaju na tržištu i zajmodavcu se obračunava smanjeni iznos zajma. Krediti iz Lombarda su obično relativno jeftini, jer je rizik zajmodavca minimalan. Zajmodavac se obično usredotočuje na vrijednost vrijednosnih papira koje se izdaju kao zalog, pa je stoga rizik za njega manji. Zbog toga se i kamate obično smatraju niskima.

Iako je Lombardni kredit obično jednostavan i jeftin, može biti teško dobiti. Bankari obično traže da je zajmodavac već dokazao svoju sposobnost da se vrati zajam, a za to su potrebni odgovarajući dokazi. Također, bankari obično zahtijevaju da zajmodavac ima odgovarajući kreditni rejting i odgovarajuću količinu novca u banci, tako da je u stanju vratiti zajam. Uz to, Lombardni kredit obično ne traje duže od šest mjeseci i vraća se u jednoj obroku. To znači da bi se u slučaju da se zajmodavac ne može vratiti, trebalo vratiti cijeli iznos u jednoj obroku. Zbog toga je važno da se zajmodavac upozna sa uvjetima zajma i da zna da li će moći vratiti zajam u roku. Ovo je različito s obzirom da npr. hipotekarni krediti i stambeni krediti pretežno imaju dulji rok trajanja.

U svakom slučaju, Lombardni kredit je vrlo korisna usluga koju nude neke banke. To je odličan način da se financiraju brze transakcije i može biti od velike pomoći u određenim situacijama. Ako ste zainteresirani za dobivanje Lombardnog kredita, obratite se svojoj banci i raspitajte se o uvjetima i mogućnostima, a otplatni plan možete izračunati koristeći naš kreditni kalkulator.

Klikni i ostavi ocjenu: