Skip links

Što je hipotekarni kredit?

Hipotekarni kredit je vrsta kredita koji se pretežno koristi za financiranje kuće ili nekretnine. U Hrvatskoj postoje različiti oblici hipotekarnih kredita, a kao najčešće se koriste krediti s fiksnim ili varijabilnim kamatnim stopama.

Krediti s fiksnom kamatnom stopom za hipoteku u Hrvatskoj su najpopularniji i najsigurniji oblik zajma za kupovinu nekretnine. Kredit se obično otplaćuje u roku od 10-30 godina, a iznos kamate neće se promijeniti tijekom otplate. Ove vrste kredita imaju i visoke uplate i često su najskuplji oblici zajma za hipoteku.

Krediti s varijabilnom kamatnom stopom za hipoteku u Hrvatskoj su manje popularni, ali nude veću fleksibilnost u odnosu na fiksnu kamatnu stopu. Kredit se obično otplaćuje u roku od 10-25 godina, a iznos kamate se mijenja ovisno o kretanju gospodarstva. Ovi krediti imaju manje uplate, ali su također rizičniji i mogu se lako uzrokovati problemi s otplatom.

Krediti za hipoteku u Hrvatskoj mogu se dobiti i od banka i od drugih financijskih institucija. Banka će obično zahtijevati da se kupac nekretnine položi hipoteku nekretnine, što znači da će u slučaju neplaćanja, banka imati pravo preuzeti nekretninu.

Kako bi se došlo do kredita za hipoteku u Hrvatskoj, potrebno je ispuniti određene uvjete. Najčešće će se tražiti dokaz o dobrom kreditnom rejtingu, dokaz o zaposlenju i dokaz o financijskoj stabilnosti. Također će vam banka možda zahtijevati da se zakunete za zajam i da naplatite određeni iznos kamate.

Krediti za hipoteku u Hrvatskoj mogu biti od velike koristi ako ste u situaciji da trebate financiranje za kupovinu nekretnine. Međutim, prije podizanja bilo kojeg oblika zajma potrebno je pažljivo ispitati sve mogućnosti i odrediti u kojoj mjeri će vam zajam biti od pomoći.

Ako ste zainteresirani za podizanje kredita, te vas zanima otplatni kredit koristite naš besplatni kreditni kalkulator kako biste to izračunali.

Klikni i ostavi ocjenu: