Skip links

Što je solemnizacija ugovora i kada se provodi?

Solemnizacija ugovora o kreditu je proces ugovaranja i potpisivanja ugovora o kreditu između kreditora i dužnika. To je događaj koji zahtijeva prisustvo javnog bilježnika, koji potvrđuje identitet stranaka ugovora i potpisuje ugovor. Javni bilježnik također čuva ugovor u svojoj arhivi i služi kao zaštitnik stranaka ugovora.

Solemnizacija ugovora o kreditu je obavezna jer se radi o ozbiljnom i značajnom ugovoru koji ima dugoročne implikacije. Ugovor o kreditu nalaže dužniku da plaća određene mjesečne rate koje će koristiti kreditoru da bi se vratio novac uložen u kredit. Kreditor će također praviti zahtjeve za pregled podataka iz dužnikovih kreditnih izvještaja, kako bi se osiguralo da je dužnik sposoban izvršiti svoje obveze.

Potpisivanje ugovora o kreditu u prisustvu javnog bilježnika pomaže dužniku i kreditoru da se zaštite od bilo kakvih nejasnoća ili sporova koji bi mogli nastati u budućnosti. Javni bilježnik će također osigurati da obje strane ugovora razumiju svoje obveze i odgovornosti i da su svi detalji ugovora ispravni i razumljivi.

Solemnizacija ugovora o kreditu je korak koji štiti obje strane ugovora i pomaže im da se zaštite od bilo kakvih budućih problema. To je obavezno korak u procesu kreditiranja, i dužnik i kreditor bi trebali biti svjesni svojih obveza i prava.

Koja je cijena solemnizacije ugovora o kreditu?

Cijena solemnizacije ugovora o kreditiranju kod javnog bilježnika u Hrvatskoj može se temeljiti na nekoliko čimbenika. Ovi čimbenici uključuju:

  1. Vrijednost kredita: U nekim slučajevima, cijena solemnizacije može biti vezana uz ukupnu vrijednost kredita koji se uzima. Što je veći iznos kredita, to bi cijena solemnizacije mogla biti veća.
  2. Složenost ugovora: Ako je ugovor o kreditiranju složen i zahtijeva dodatne pravne ili administrativne korake, to može utjecati na cijenu solemnizacije.
  3. Tarife javnog bilježnika: Svaki javni bilježnik ima pravo odrediti vlastite tarife za svoje usluge, u skladu s propisima koji reguliraju njihovo djelovanje. Tarife mogu varirati između različitih javnih bilježnika.

Općenito, cijene solemnizacije ugovora kod javnih bilježnika u Hrvatskoj mogu se kretati u rasponu od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna. Međutim, to je samo općenita smjernica, a točne cijene ovise o pojedinim javnim bilježnicima i uvjetima koji se primjenjuju na određeni ugovor o kreditiranju.

Da biste dobili točne informacije o cijenama solemnizacije ugovora o kreditiranju, preporučujemo da kontaktirate javnog bilježnika koji će obaviti solemnizaciju ugovora ili da se izravno posavjetujete s nekoliko različitih javnih bilježnika kako biste dobili usporedne cijene.

Kako biste bili svjesni svog otplatnog plana kredita, koristite naš besplatni kreditni kalkulator.

Klikni i ostavi ocjenu: